Αντιμέτωποι με το σκάνδαλο του πολέμου, πρέπει να κλάψουμε, να βοηθήσουμε και να μετατρέψουμε, λέει ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος παρέλαβε σήμερα (30) στο Βατικανό την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με αφορμή την επισημότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου, και είπε ότι εν όψει του πολέμου είναι αναγκαίο να “κλάψουμε, να βοηθήσουμε και να μεταστραφούμε”, απαριθμώντας τρία στοιχεία όπως είναι χαρακτηριστικό της ρητορικής των Ιησουιτών που χρησιμοποιεί.

Αυτή η αντιπροσωπεία παρακολούθησε τη λειτουργία στο Βατικανό που γιόρτασε ο Πάπας Φραγκίσκος στις 29 Ιουνίου, τη σοβαρότητα των Πολιούχων αγίων της Ρώμης.

Ο Φραγκίσκος τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην ευχαριστιακή γιορτή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. “Ήταν μια χαρά για μένα και για όλους”, είπε. “Είναι ένα απτό σημάδι ότι ο χρόνος της απόστασης και της αδιαφορίας, κατά τον οποίο οι διαιρέσεις θεωρούνταν ένα ανεπανόρθωτο γεγονός, έχει ξεπεραστεί.”

“Σήμερα, χάρη στον Θεό, με υπακοή στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, οι εκκλησίες μας διατηρούν έναν αδελφικό και γόνιμο διάλογο και είναι σταθερά και αμετάκλητα αφοσιωμένες στην πορεία προς την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας”, δήλωσε ο Φραγκίσκος.

Η συμφιλίωση μεταξύ χωρισμένων Χριστιανών είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, ενώ ο κόσμος κλονίζεται από μια σκληρή και παράλογη πολεμική επιθετικότητα, στην οποία τόσοι πολλοί Χριστιανοί αγωνίζονται ο ένας εναντίον του άλλου.

“Αλλά μπροστά στο σκάνδαλο του πολέμου, κατά πρώτο λόγο, δεν χρειάζεται να κάνουμε σκέψεις: πρέπει να κλάψουμε, να βοηθήσουμε και να μετατρέψουμε.”

“Κλάμα: πόσο πόνο σε εκείνους που έχουν χάσει τους πλησιέστερους και αγαπημένους τους και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι και την πατρίδα τους!”

Τότε υπάρχει η ανάγκη να βοηθήσουμε αυτούς τους αδελφούς και τις αδελφές: είναι μια έκκληση για φιλανθρωπία που, ως Χριστιανοί, είμαστε υποχρεωμένοι να ασκήσουμε σε σχέση με τον μετανάστη, φτωχό και τραυματισμένο Ιησού.

Είναι επίσης απαραίτητο να μετατραπεί για να καταλάβει ότι οι ένοπλες Κατακτήσεις, οι επεκτάσεις και οι ιμπεριαλισμοί δεν έχουν καμία σχέση με τη Βασιλεία που ανακοίνωσε ο Ιησούς, με τον Κύριο του Πάσχα που στη Γεθσημανή ζήτησε από τους μαθητές του να παραιτηθούν από τη βία.

Επομένως, η αναζήτηση της Χριστιανικής Ενότητας δεν είναι εσωτερική υπόθεση των εκκλησιών, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας αυθεντικής Παγκόσμιας Αδελφότητας, η οποία εκδηλώνεται με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη προς όλους.

“Ελπίζω ότι ο θεολογικός διάλογος θα προχωρήσει με την καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας που, έχοντας επίγνωση των λαθών του παρελθόντος, θα μας οδηγήσει να κοιτάξουμε όλο και περισσότερο μαζί στο παρόν και το μέλλον, χωρίς να αφήσουμε τους εαυτούς μας να φυλακιστούν από τις προκαταλήψεις άλλων εποχών”, δήλωσε ο Πάπας.

“Ας μην αρκούμαστε στην” εκκλησιαστική διπλωματία ” για να προσκολληθούμε απαλά στις δικές μας ιδέες, αλλά ας περπατήσουμε μαζί ως αδελφοί.”

“Ας προσευχηθούμε ο ένας για τον άλλον, ας συνεργαστούμε, ας υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον κοιτάζοντας τον Ιησού και το Ευαγγέλιό Του”, είπε ο Φραγκίσκος.

“Αγαπητά μέλη της αντιπροσωπείας, είθε οι άγιοι αδελφοί Πέτρος και Παύλος να μεσολαβήσουν για εμάς και να λάβουν την ευλογία του Θεού, του καλού μας πατέρα, στο ταξίδι μας και σε ολόκληρο τον κόσμο”, κατέληξε ο Πάπας.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση