Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από την Κάριτας ότι θα βρει δύο φτωχούς και αποκλεισμένους

Σε μήνυμά του με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση της Κάριτας στην Ισπανία, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να “βγει να συναντήσει τους φτωχούς και αποκλεισμένους που είναι οι προνομιούχοι αποδέκτες του Ευαγγελίου”.

“Αυτό το Ιωβηλαίο είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τον Κύριο για όλη την αγάπη που μας έδωσε και επίσης μια κατάλληλη στιγμή για να διακρίνουμε, με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, τα μονοπάτια για αυτό το νέο στάδιο”, έγραψε ο Φραγκίσκος στο μήνυμα που υπογράφηκε στις 15 Ιουνίου και κυκλοφόρησε από την Αγία Έδρα σήμερα (29), τη σοβαρότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Στην επιστολή που απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Caritas Ισπανίας, Manuel Bretón Romero, ο Πάπας υπενθύμισε το σύνθημα που επιλέχθηκε για αυτόν τον εορτασμό “75 χρόνια αγάπης του γείτονα” και πρόσθεσε ότι “είναι μια υπηρεσία που συνεχίζεται στο παρόν και ανοίγει στο μέλλον με ελπίδα, γνωρίζοντας πώς να δούμε το πρόσωπο του Χριστού σταυρωμένο σε τόσους πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν, προσφέροντάς τους φιλία, βοήθεια και άνεση”.

Ο Πάπας πρότεινε “τρία χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να λείπουν από αυτό το δρομολόγιο”. Πρώτα απ ‘ όλα, ο Φραγκίσκος μας ζήτησε να έχουμε κατά νου ότι “ο δρόμος της Κάριτας είναι ο δρόμος του ελάχιστου”.

Οι φτωχοί και οι αποκλεισμένοι είναι οι προνομιούχοι αποδέκτες του Ευαγγελίου.καταλαμβάνουν μια προνομιακή θέση στην καρδιά του Θεού, σε σημείο που ο ίδιος”γίνεται φτωχός”.

Ωστόσο, ο Φραγκίσκος είπε ότι ” δεν μπορούμε να περιμένουμε να χτυπήσουν την πόρτα μας, αλλά πρέπει να βγούμε για να τους συναντήσουμε, να αναζητήσουμε την ολοκληρωμένη ευημερία και την πλήρη ανάπτυξή τους, αναγνωρίζοντας την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους.”

Η Κάριτας είναι επίσης ένα ” μονοπάτι Ελέους “γιατί” αυτό είναι το στυλ του Θεού, που αναζητά και προσεγγίζει τους πιο αδύναμους για να τους φροντίσει με συμπόνια και τρυφερότητα.”

Ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι απαιτείται μια στάση συνεχούς μετατροπής και διαμόρφωσης στον Χριστό, γιατί μόνο στο βαθμό που κάνουμε τα συναισθήματα και τις στάσεις του δική μας βούληση, η φιλανθρωπία μας γίνεται πιο ενεργή και αποτελεσματική.

Τέλος, ο Πάπας τόνισε ότι η Κάριτας πρέπει να ακολουθήσει μια “πορεία ανανέωσης”και εξήγησε ότι”οι νέες πραγματικότητες της φτώχειας απαιτούν να φροντίζουμε τους ανθρώπους και το κοινό μας σπίτι και να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα μονοπάτια της κουλτούρας της συνάντησης και της φιλανθρωπίας, συνδέοντας το τοπικό με το Παγκόσμιο, δουλεύοντας από εκείνους που είναι κοντά μας, αλλά με παγκόσμιο ορίζοντα”.

“Σας ενθαρρύνω να επιμείνετε με χαρά και με χαρά και αποφασιστικότητα στις δραστηριότητες και τα έργα που εκτελούνται στις ισπανικές επισκοπές και που εκτείνονται πέρα από τα εδαφικά σύνορα, υπέρ τόσων πολλών αδελφών που χρειάζονται την εγγύτητα, την αγάπη και την αλληλεγγύη μας”, κατέληξε ο Φραγκίσκος.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση